Totalul afișărilor de pagină

duminică, 21 noiembrie 2010

Perle (naturale)

Perla naturală, în româneşte Mărgăritar, este un obiect rotund din sidef cu duritatea de 3,5–4, care este o combinaţie dintre carbonat de calciu (aragonită, calcită), cristale care determină prin fenomemul interferenţă luciul perlei şi o substanţă organică proteică complexă numită „Conchin“ respectiv „Conchiolină”. Culoarea perlei de la variantele de culoare albă la galben, roz, sau cenuşiu, este determinată de temperatura apei şi de mediul în care a trăit scoica.

Istoric

Perlele sunt amintite în China deja cu 2206 de ani î.Hr. ca făcând din plata tributului regelui Yu. In perioada antică cele mai preţuite perle proveneau din Persia şi India. In lumea musulmană perla era corelată cu simbolul femeiii virgine, la curzi era considerat embrionul care se dezvoltă în uterul matern. Perlele erau de asemenea preţuite de romani sau grecii antici find numită „margarita“ şi simbolizau persoana iubită. In China perlele simbolizau bogăţia, înţelepciunea şi demnitatea, puterea în India prolificitatea, perlele erau considerate ca simbol al lacrimilor, iar măcinate se consuma ca afrodiziac, pe când Japonia ele însemnau noroc. In evul mediu li se va atribui un simbol sacral, ca semn de dragoste faţă de Dumnezeu ele fiind amintite în Noul Testament. O utilizare în farmacie ca medicament este un preparatul din praf de perle amestecat cu oţet sau zeamă de lămâie. Aceast obicei este preluat de la arabi şi se extinde prin secolul XIX şi în Europa.

[modifică] Formare

Perlele se formează în natură, procesul de formare nefiind clarificat complet. Presupunerea că un fir de nisip ajuns în scoică ar determina formarea perlei începe să fie respinsă tot mai mult de oamenii de ştiinţă. Jochen Schlüter, şeful muzeului mineralogic din Hamburg presupune că răspunzător de formarea perlei ar fi celulule epiteliale rănite al scoicii, care suferă de boală parazitară, scoica căutând neutralizarea parazitului prin învelire cu sidef.


Perle naturale(personale)
Perles Tahiti.jpg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu