Totalul afișărilor de pagină

duminică, 21 noiembrie 2010

Chihlimbarul, numit şi „ambră galbenă”, este o piatră preţioasă de culoare galbenă transparentă, translucidă sau şi opacă, cu incluziuni translucide sau opace, fiind de origine organică, şi anume răşina fosilă.
Datorită unor incluziuni străine chihlimbarul din Republica Dominicană poate avea o culoare albăstruie sau verzuie, acestea fiind exemplare rare şi foarte scumpe.
Vârsta chihlimbarului este apreciată la până la 260 milioane de ani. Provine din răşina arborilor de pe acele vremuri, care cu timpul s-a solidificat ca o substanţă amorfă, fără să fie un mineral. Chihlimbarul este socotit piatră preţioasă.
Încă din timpurile preistorice a fost folosit ca bijuterie sau obiect de cult. Unele bijuterii din Egiptul antic care s-au păstrat au o vechime de peste 6.000 de ani.

Insectă fosilă conservată în chihlimbar
Una dintre operele de decoraţie cele mai valoroase din istorie executate cu această piatră preţioasă este „Sala de chihlimbar”, făcută cadou în anul 1716 de regele Prusiei Frederic Wilhelm I (1688-1740) ţarului Petru cel Mare. Acest obiect de artă a dispărut (a fost furat) în timpul celui de-al Doilea Război Mondial; între anii 1979 - 2003 sala a fost reconstruită după fotografii de către specialişti ruşi, şi acum este expusă în „Palatul Ecaterinei” din Sankt Petersburg.
Chihlimbarul prezintă pentru cercetătorii paleontologi o importanţă deosebită, prin inlcuziunile de fosile conservate perfect, timp de milioane de ani, în masa răşinei.
[Chihlimbar din 1840]



Chihlimbarul este o piatră preţioasă de culoare galbenă transparentă cu forme de translucide, opace, fiind de origine organică, mai precis provine din răşină fosilă. Chihlimarul din Republica Dominicană poate avea datorită unor incluziuni străine o culoare albăstruie, verzuie, acestea fiind exemplare rare şi foarte scumpe. Deja din timpurile preistorice a fost folosit ca bijuterie sau obiect de cult. Unele exemplare din Egiptul antic au o vechime de peste 6000 de ani. Insectă fosilă conservată în chihlimbar Una dintre operele cele mai valoroase din istorie cu această piatră preţioasă este „Sala de chihlimbar” făcută cadou în anul 1716 de regele Prusiei „Frederic Wilhelm I” (1688-1740), ţarului Petru cel Mare. Acest obiect de artă dispare în timpul celui de al doilea război mondial, între anii 1979 - 2003 este reconstruită după fotografii de specialiştii ruşi, şi este expusă în „Palatul de iarnă” din Sankt Petersburg. Chihlimbarul prezintă pentru cercetătorii paleontologi o importanţă deosebită, prin inlcuziunile de fosile conservate perfect milioane de ani în masa răşinei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu